söndag 5 april 2009

vad har hänt hittills?


Det är som sagt några månader sedan vi fick vår tomt och jag tänkte här sammanställa vad som hittills har hänt.

2008-06:
Ett utskicka från Trollhättans kommun damp ner i vår postlåda med information om att det nu var dags att fördela tomterna på Hults Höjd. Vi blev eld och lågor. Det var det här området vi hade spanat in sedan en tid tillbaka. Det har alla förutsättningar för att bli ett jättefint område nära skog och även en liten sjö - Hultsjön. Området ligger på andra sidan älven jämfört med var vi bor idag. Nära Överby köpcentrum, stans största ICA-butik, NÄL-sjukhuset men också mejd både dagis och skola i närheten. På andra sidan stora vägen så bor min bror med familj i ett också nybyggt hus (inflyttning nov 2007.)

2008-08:

Intresseanmälan skulle vara Kommunen tillhanda.

2008-09:

Nu var det dags för visning av tomterna. Gav inte särskilt mycket. Vi hade varit uppe på områden ett antal gånger innan så och kollat av hur tomterna var placerade. Det är väldigt personligt vad man har för kriterier när det gäller typ av tomt samt var på området man vill bo. Våra kriterier var bla:

-solläge: kvällssol på em/kväll

-antal grannar: inte mer än två direkt angränsande grannar, alltså bara på vardera sida om vårt hus. Vi ville absolut inte ha en tomt där vår baksida angränsar mot andra tomter.

-exploateringskostnad: en fördel är om man slipper spränga för mycket då det är mer kostsamt än att fylle.

-våra planer har hittills varit att bygga ett 1,5-planshus varför en plan tomt var att föredra men skulle vi hitta en mer kuperad tomt som vi tyckte om så kunde vi även tänka oss ett sutteränghus. Av 53 tomter varav 40 möjligt valbara för oss i den normala tomtkön (13 st förturstomter) så rangordnade vi 13 st som vi kunde tänka oss. De 5 första alternativen låg alla på samma gata. Skulle det nu vara så att vi blev erbjudna ngn av tomterna längst ned på vår rangordningslista så var både jag och Daniel överens om att vi skulle fundera noggrannt över om vi verkligen skulle tacka ja. Visst har vi länge varit sugna på att få en tomt och bygga hus men läget är jätteviktigt då man inte kan ändra detta. Bättre att vänta i så fall...

Det var drygt 100 par på visningen.



2008 v 40/41:


Kommunen ringde och erbjöd oss Berghöjden 2, vårt 3-handsval. De hade försökt ringa mig ett par gånger på jobbet utan att lyckas få tag i mig. På kvällen efter mitt cykelpass stod Daniel och väntade med ett leende på läpparna. Jag trodde knappt det var sant när han berättade att vi hade blivit erbjudna en tomt. Vi hade varit ganska nervösa då ändå tyckte att vi låg långt bak i tomtkön. Vi stod på platc 241 sist jag kollade. Det klart att många före oss i kön ville bygga hus här. En av våra vänner som jobbar på exploateringsförvaltningen hade sagt till oss flera gånger att hon dock trodde att vi skulle få en tomt. Av erfarenhet så visste hon att det är många som står i tomtkön utan att vilja bygga - de väntar på ett omöjligt läge, typ tomter i fallfåran....

Av alla som dock skickar in intresseanmälan är det också många som sedan tackar nej när det blir mer allvar och man förstår hur mycket pengar det handlar om.

Vi sa ja till tomten med en gång. Vi var överlyckliga! Tänk att vi verkligen fick en tomt! Tjohoooo!!!



Bara ngn vecka efter, ringde Kommunen igen. Vi fick nu möjligheten att byta upp oss till vårt 2-handsval; Berghöjden 7. Tala om min förvåning när hon ringde. För att var ärlig så var det så att vårt 1- och 2-handsval var mycket bättre tomter. Varför? Jo, tack vare att vi kommer 5 tomter längre in på området så slipper vi halva områdets biltrafik. Dessutom så kändes utsikten lite bättre. Båda tomterna ligger på samma gata med en ganska gles vegetation mellan tomterna och stora vägen som ligger längre ned. Men Berghöjden 2 gav utsikt över en ganska stor rondell på den stora vägen. Den slipper vi nu.
Vi var tvungna att meddela Kommunen dagen efter men utan att ha behövt prata med Daniel så visste jag att vi båda två ville tacka ja till det nya erbjudandet. Kanske det tom var så att vi fick den bästa tomten av dem alla enligt vårt tycke....i alla fall solmässigt. Vårt 1-handsval riskerar att få mer skugga på tomten men hade å andra sidan bara en granne då den låg längst ned i hörnet på gatan.



2008-11:
Nu var det dags för Kommunens informationsmöte. Alla som hade tackat ja till en tomt var välkomna på detta möte och det var otroligt spännande att få se vad det var för andra folk som ev skulle bygga där uppe. Skulle man känna igen några eller var del helt nya ansikten man skulle få träffa....? Det visade sig att vi kände igen flera av paren men det var också en hel del som man aldrig hade sett förut. För mig och Daniel som inte har några barn ännu, så hoppades vi även på att det skulle var fler par likt oss som inte hade kommit så långt än. Man vill ju inte att våra barn är flera år yngre än övriga barn på området. Visst var det många småbarnsföräldrar men tack och lov även par i vår ålder utan barn.
Det var mycket info att ta in under mötet. Pappa hade planerat att följa med då han har mer koll på alla termer. Dock var brorsan tvungen att åka upp med Jeanette till NÄL då "bullen i ugnen" meddelade att han ville komma ut. Pappa fick ta hand om NOVA istället. Snabbt gick det och en liten TIM kom till världen. Vi är numer även faddrar till denna goa lille kille som redan hunnit bli drygt 5 månader.

2008-12:
Senast 3 december skulle köpekontraktet av tomten vara signerat och Kommunen tillhanda. Det var aldrig ngn tvekan om vi skulle köra eller inte. Visst har det varit osäkerhet kring varsel på mitt jobb och jag har ju bara jobbat där i drygt 3 år men vi resonerade som så att vi "bara" skulle förlora 20 000 kr (halva 1:a kontantinsättningen på tomten) om det om några månader visade sig att jag blev av med jobbet. I januari kom det ett varsel på Volvo Aero men tack och lov var jag inte drabbad. Det var mest på kollektivsidan som varslen omfattade.

2009-03:
Ja, utöver detta så har vi haft möte med banken. Jag o Daniel har olika banker men det lutar åt att vi väljer att stanna kvar hos min bank. Daniel får alltså gå över. Senast i förra veckan så var vi hos banken och diskuterade vilken byggkreditivsränta vi kan få. Ränteläget är ju mycket bra nu vilket är en fördel för oss :-).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar